- 8 May 2023
- Posted by: Admin
- Category: Blog Posts
Hesap Makinesi Kullanımı için İpuçları ve Püf Noktaları
Hesap makinesi kullanımı, ticari ilişkileri sürdürmek için bir zorunluluktur. Masaüstü, dijital ve daha birçok farklı hesap makinesiyle matematiksel işlemler çok daha kolay biçimde gerçekleşiyor. Hatta bugün Google arama motorunda en fazla aranan sorgulardan biri, “Hesap makinesi kullan” olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, hesap makinesine olan ihtiyacı bize gösteriyor.
Bu içeriğimizde bizde hesap makinesi kullanımı konusunda size birkaç ipucu vereceğiz. İlk olarak hesap makinesinin ne gibi işlevlere sahip olduğunu anlatacağız. Ardından hangi işlemleri yapabileceğinizi detaylı bir şekilde anlatacağız. Öyleyse, içeriğimizi hep birlikte okumaya başlayalım.
Hesap Makineleri Hangi İşlevlere Sahiptir?
Matematik hesap makinesi, birçok işlemi yapmak için en uygun olan araçtır. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi 4 işlemin yanı sıra yüzde hesaplama ve trigonometri gibi daha karmaşık işlemlerin de yapılması mümkündür. Hesap makinesi ile işlemleri yaparken çeşitli komutlar verebilirsiniz. Böylece karmaşık işlemleri bile çok daha kolay şekilde gerçekleştirmek mümkündür.
Teknolojinin ilerlemesiyle bu aletler içinde çok fazla çeşit bulunur. Aşağıdaki listede hesap makinesi çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:
- Mekanik hesap makineleri
- Elektronik hesap makineleri
- Bilimsel hesap makineleri
Yukarıda verdiğimiz hesap makinelerinin genel özelliklerine aşağıdaki başlıklarda daha ayrıntılı biçimde değinelim.
Mekanik Hesap Makineleri
Günümüzde artık antika dükkanlarında görülse de hesap makinesi kullanımı için hala daha mekanik makineler, tercih ediliyor. Size bir nostaljiyi anımsatan bu hesap makinelerinde, klasik tuşlara basa basa hesap yapılır. Üzerinden şeritler halinde kağıtlar çıkar. Söylediğimiz gibi bu örnekleri, artık çok fazla görmüyoruz. Ancak yine de basit işlemler noktasında hala daha yararlı olduğunu söylemeliyiz. Tabii ki günümüzde çok daha farklı özelliklere sahip birçok makine bulunuyor.
Elektronik Hesap Makineleri
Elektronik hesap makineleri, birçok farklı modelden oluşur. Masaüstünde kullanılanlar, fişe bağlandığından dolayı çok fazla tercih edilmez. Bunun yerine güneş enerjisi veya pille çalışanlar daha kullanışlıdır. 4 işlem, %’deli hesap makinesi ve daha pek çok farklı özelliği vardır. Fiyat açısından biraz daha uygun olan bu makinelerle genellikle daha basit işlemler yapılır.
Bilimsel Hesap Makineleri
İntegral hesap makinesi gibi çeşitli işlemlerin yapılabildiği makinelerdir. Özellikle matematik, fizik, kimya gibi daha donanım gerektiren işlerde çalışıyorsanız bu makineleri mutlaka duymuşsunuzdur. Eğer bir grafiğe ihtiyaç duymuyorsanız, bu hesap makineleri ihtiyacınızı karşılar. İyi bir bilimsel hesap makinesinde yaklaşık olarak 250 fonksiyon bulunur.
Hesap Makineleri ile Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?
En önemli konulardan biri, şüphesiz bir hesap makinesinde neler yapılabileceğidir. Hesap makinelerinde kolayca işlem yapabilmek için bu fonksiyonları öğrenmeniz önemlidir. Bu sayede hesap işlerinizi daha kolay hale getirmeniz mümkündür. Olası hesap hatalarını en aza indirmek için genel olarak hesap işlemleri aşağıdaki başlıklarda verdiğimiz gibidir.
Kesir
Kesir hesap makinesi ile temel ve gelişmiş kesir işlemlerini yapmak mümkün hale gelir. Bu hesap makineleri, genellikle kesir dönüştürücü biçiminde çalışır. Kesir ile 4 işlemin yapılması amacıyla kesirli hesap makinesi ihtiyacı vardır. Aynı zamanda devirli hesap makinesi olarak da bilinir.
Yüzde Hesaplama
Ürünlerin alım-satım işlemlerinde hesap makinesi yüzde hesaplama oldukça kolaylık sağlar. “%” tuşu bulunan bu hesap makineleriyle indirimli ya da zamlı fiyatları hesaplamanız mümkündür. Yüzde hesaplama hesap makinesi için bir örnek verelim.
360-15% olarak hesap makinesine komutları verdiğiniz zaman direkt 306 olarak hesap karşınıza çıkar. Karmaşık işlemler arasında sayılan yüzde hesaplama ticari alanda çok fazla işinize yarar.
Trigonometri
Özellikle bilimsel hesap makinelerinin çok karmaşık işlemler için ideal olduğunu söyledik. Trigonometrik hesap makinesi ile zorlu işlemlerin yapılması, bilimsel çalışmalar için size pek çok yönden kolaylık sağlar.
Üslü sayılar
Üslü sayılar hesap makinesi, çoğu zamanda XY veya ^ tuşlarıyla üstlü sayı işlemlerinin yapılmasını sağlar. Genellikle zor işlemler arasında bulunan üstlü sayılar, bilimsel açıdan önemlidir. Bu nedenle üslü sayı hesap makinesi, birçok yönden kolaylık sağlar. Hızlıca işlemlerin yapılmasına olanak tanır. Üstel hesap makinesi ile üstel fonksiyonlar alınarak mühendislik ve ekonomi gibi alanlarda hızlıca işlem yapılmasına olanak tanır.
C ve CE
Bazen hesap makinesi kullanımı esnasında sayılar ya da işlemler yanlış girilebilir. Böyle durumlarda “CE” tuşuna basarak yanlış girilenleri silmeniz mümkündür. Ancak “C” tuşuna bastığınız zaman tüm işlemler silinir. Çok fazla fonksiyona sahip olan hesap makinelerinde özellikle CE çok büyük kolaylık sağlıyor.
M+ ve M- ile MR, MS ve MC
Hesap makinelerini kullanırken görebileceğiniz tuşlar arasında M+ vardır. Bu tuşlar, yaptıklarınızı eklemeye yararken M- ile işlemleri bellekten çıkarmanıza olanak tanır. Belleği görüntülemek istediğiniz zaman “MR” tuşunu kullanabilirsiniz. “MS” tuşuyla ise bellekten çağırma işlemi gerçekleşir. Bütün belleğin temizlenmesini “MC” tuşuyla yapmanız mümkündür.
TAX Tuşu ve KDV Hesaplama
Ticari alanlarda yapılan en fazla hata, KDV hesaplamalarıdır. Oysa hesap makinesi kullanımı esnasında TAX tuşuna basarak kolayca işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Gelişmiş hesap makinelerinde bu tuş bulunuyor ve size pek çok yönden kolaylık sağlıyor.
Saat, Tarih ve Gün Hesaplama
Genellikle masaüstü hesap makinelerinde pek bulunmayan bu özellik, dijital ve online olanlarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Hangi tarihler arasında ne kadar zaman geçtiğini hızlıca öğrenmek için bu işlemi kullanmanız mümkündür. Yaptığınız işler için saat, tarih ve gün hesaplamaya ihtiyacınız varsa online hesap makinelerini tercih edebilirsiniz.
Hesap Makinesi Kullanımı için İpuçları ve Püf Noktaları
Hesap makinesi kullanımı için hangi işlemleri yapabileceğinizden genel anlamda bahsettik. Şimdi sıra bu işlemleri yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğidir. Aşağıdaki listede genel olarak hesap makinelerini kullanırken neleri göz önüne almanız gerektiğini görebilirsiniz:
- Öncelikle hesap makinesini satın almadan önce neye ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Genellikle 4 işlem, birçok işletme için yeterlidir. Ancak bazı sektörler için çok daha karmaşık işlemleri yapabilen makineleri tercih edebilirsiniz.
- Hesap makinelerinde ekran genişliği çeşitli markalara ve modellere göre değişiklik gösterir. Bu nedenle sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak ekran genişliğine önem vermelisiniz. Özellikle trigonometri, fonksiyon gibi işlemler yapacaksanız ekranın geniş olması avantaj sağlar.
- Hangi işlemleri yaparsanız yapın mutlaka fonksiyonları öğrenmeniz gerekir.
- Alacağınız markanın kalitesine önem vermelisiniz.
Yazımızda hesap makinesi kullanımı hakkında size gerekli olan bilgileri verdik. Aynı zamanda ihtiyacınız olan makineler için nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattık. Dilerseniz, uygun hesap makinesi fiyatları ile ihtiyacınız olan ürünü Net Bilişim sitemizin kategorilerinden satın alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Hesap Makinesi M Tuşu Ne İşe Yarar?
Genel olarak “M” tuşları bellekle alakalı tuşlardır. Örneğin, M+ tuşu yapılan işlemi belleğe kaydederken M- tuşu bellekten çıkarır.
Hesap Makinesinin Doğru Çalıştığını Nasıl Anlarız?
Basit bir işlemi, online hesap makinesinde de yaparak makinenin doğru çalışıp çalışmadığını anlamanız mümkündür. Bunun yanında “123456789” rakamlarını 9 ile çarpın. Cevabın “111111111” çıkması durumunda makinenizde herhangi bir sıkıntı yok demektir.
En İyi Hesap Makinesi Hangisi?
Kaliteli hesap makinesi için öncelikle markaya önem verebilirsiniz. Ancak bunun yanında neye ihtiyacınız olduğu da önemlidir. Net Bilişim kategorilerimizde ihtiyacınızı karşılayacak hesap makinelerini bulmanız mümkündür.
Hesap Makinesinin Diğer Adı Nedir?
Aritmometre, hesap makinesinin bir diğer ismi olarak sıkça karşınıza çıkabilir.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.