Hesap Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Hesap Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Hesap makinesi, matematiksel hesaplama işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda pek çok açıdan kolaylık sağlar. Hem hesaplama hatalarının önüne geçilmesine hem de işlerin çok kısa bir sürede tamamlanmasına olanak tanır. İhtiyaçları ve talepleri yeterli düzeyde karşılayamayan hesap makineleri ise insanların zaman kaybetmesine ya da işlerini gereğinden fazla uzatmasına sebep olur. Bu tarz sorunlarla karşılaşılmaması için hesap makinesi çeşitleri öğrenilmeli ve ihtiyaçlara uygun makine tercihlerinde bulunulmalıdır.

Hesap Makinesi Çeşitleri

Hesap makinesi türlerinin birkaç farklı gruba ayrılarak kategorize edilmesi ve özelliklerinin bu sayede detaylı bir şekilde öğrenilmesi mümkündür. En çok tercih edilen hesap makinesi modelleri şu şekilde sıralanabilir:

Bu sıralananların dışında da grafik hesap makinesi, faktöriyel hesap makinesi gibi pek çok farklı ihtiyaca yönelik hesap makineleri üretilmektedir. Aynı zamanda kullanıcıların matematiksel işlemleri kısa sürede tamamlayabilmelerine yardımcı olmaktadır.

Elektronik Hesap Makinesi

Elektronik hesap makineleri, ticari yaşamda sıkça tercih edilmektedir. Buna bağlı olarak ticari işlerde kullanılan hesaplama şekillerine yönelik olarak üretilirler. Ticari yaşamda bu makineler kullanılmaya başlanmadan önce tercih edilen mekanik hesap makinesi modelleri ise kullanımlarının zor olması ve işlem yeteneklerinin zayıf olması yönleriyle demode kalmıştır.

Bunun yanında mekanik hesap makinesi modellerinin özellikleri, ilgi çekici olmamasına rağmen üretildikleri dönemde fiyatları oldukça yüksek olmuştur. Elektronik hesap makinelerinin gündelik yaşamda kullanım oranının artmasının ardından ise mekanik hesap makinesi devri sona ermiştir. Bunun sonucunda herkesin işlerini çok daha kolay bir şekilde ve kısa bir sürede tamamlamasına olanak tanıyan elektronik hesap makinesi devri başlamıştır.

Günümüz dünyasında en fazla kullanılan hesap makinesi çeşitleri arasında yer alan elektronik hesap makinelerinin iş hayatında da gündelik yaşamda da tüm işleri hızlı bir şekilde tamamlamaları mümkündür. Alt kategorileri arasında; finansal hesap makineleri, cep hesap makinesi, küçük hesap makinesi, basit hesap makinesi ve renkli hesap makinesi sıralanabilir.

Standart Hesap Makinesi

Dört işlem veya yüzde hesaplaması yapmak için hesap makinesi arayışına girildiği takdirde hem kolay bir şekilde hem de uygun fiyatlarla erişilebilecek en iyi alternatif standart hesap makinesi modelleridir.

Standart hesap makinelerinin üzerlerinde yüzde tuşu bulunmaktadır. Bu tuş aracılığıyla bir hizmetin ya da ürünün alım-satım işlemleri esnasında zam veya indirim miktarları çok pratik ve hızlı bir şekilde hesaplanabilmektedir. Hesap makinesinin üst yüzeyinde yer alan % işaretine tıklanarak tüm işlemler çok kısa bir sürede tamamlanabilmekte ve bu sayede zamandan tasarruf edilebilmektedir.

Standart hesap makinesinin yüzde hesaplamalarını pratik bir şekilde tamamlama özelliği sayesinde ticari işlemlerde yapılan faaliyetler her iki taraf için de daha güvenilir ve kolay hale gelebilmektedir. Ayrıca bu makinelerin yüzde hesabının yanında KDV hesaplamaları için de kullanılmaları mümkündür.

Standart hesap makinelerinin oldukça ilgi toplayan diğer özellikleri ise saat hesaplama, büyük toplam, bağımsız hafıza, yuvarlama tuşu, karekök, üç basamak virgülleme olarak sıralanabilir. Ayrıca ondalık seçici ve geri silme özellikleri de bulunmaktadır.

Bilimsel Hesap Makinesi

Bu makineler genellikle güvenilir bir şekilde tamamlanmaları oldukça fazla önem arz eden bilimsel hesaplamalar için kullanılmaktadır. Elektronik hesap makineleri ve standart hesap makineleri ile karşılaştırıldıklarında daha karmaşık bir yapıya sahip oldukları söylenebilir.

İyi üretilmiş ve gelişmiş özelliklere sahip bilimsel hesap makinelerinin ortalama 16 basamaklı dahili hesaplama gerçekleştirebilmeleri ve yaklaşık 250 farklı fonksiyon bulundurmaları gerekmektedir.  Daha da fazla geliştirilmiş makinelerde ise 7 değişken hafıza ve bunun yanında 300’ün üzerinde farklı fonksiyon yer almaktadır.  Bilimsel hesap makinelerinin daha üst modelleri arasında fonksiyonel hesap makinesi, faktöriyel hesap makinesi gibi çeşitler sıralanabilmektedir.

Masaüstü Hesap Makinesi

Masaüstü hesap makinesi modelleri hem tasarımları hem de kullanım şekilleri sebepleriyle ofis yaşamında kullanılmak için daha uygundur. Genellikle siyah renkli olarak üretilmekte ve pil ya da güneş enerjisi ile çalışmaktadırlar.

Şık bir gövde tasarımı ile üretilmelerinin yanında bağımsız hafıza, geri silme tuşu, çift enjeksiyonlu özel tuş, mark up özelliği gibi kolaylıklar da sağlarlar.

Hesap Makinesi Nedir?

Hesap makinesi, ilk olarak üretilme amacı dört matematiksel işlemin gerçekleştirilmesi olan ancak zaman içerisinde geliştirilerek birçok farklı özelliği bünyesinde bulundurmaya başlayan bir araçtır.  Temel olarak insanların matematiksel işlemleri gerçekleştirmeye dair ihtiyaçlarını karşılamaya, zamandan tasarruf etmeye ve yapılan işlemlerin garantisini elde etmeye yardımcı olmaktadır.

Hesap Makinesi Özellikleri Nelerdir?

Hesap makineleri birçok farklı özellik barındırır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hesap makineleri insan beyni gibi hata yapmaz.
  • Hesap makineleri işlemlerin kısa sürede tamamlanmasını sağlar.
  • Birçok farklı matematiksel işlemin aynı anda ve kolay bir şekilde yapılmasına olanak tanırlar.

İnsan beyninde hesaplama yapmaya çalışırken zaman zaman hatalarla karşılaşabilmekte ve yanlış sonuçlar bulabilmektedir. Ancak hesap makinelerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Hesap makineleri her zaman herkesin güvenebileceği ve garantisini verebileceği doğru sonuçlar bulurlar.

İnsan hesap makinesi kullanmadan işlem yapmaya çalıştığında işleri oldukça uzun süre devam edebilmektedir. Bununla birlikte hesap makinesi kullanıldığı takdirde yalnızca bir iki tuşa basılarak tüm işlerin kısa bir sürede tamamlanması mümkündür.

Hesap makineleri yalnızca tek bir işlemin yapılmasına olanak tanımamaktadırlar. Birçok farklı işlem türü aynı anda, kolay ve hızlı bir şekilde hesap makinesi kullanılarak yapılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Hesap Makinesi Fiyatları Nasıldır?

Hesap makinesi fiyatları, modelden modele değişiklik gösterebilmektedir. Ancak daha sık tercih edilen ve az gelişmiş özelliğe sahip olan modellerin daha düşük fiyatlı olduğunu söylemek mümkündür.

Bilim ile İlgilenen Bir İnsan Hangi Tür Hesap Makinesi Kullanmalıdır?

Bu kişi, bilimsel hesap makinesi kullanmalıdır. Çünkü bilimsel hesap makinesi sayesinde ince ve detaylı hesaplamalar yaparak ulaşmak istediği sonuçlara kolayca ulaşabilir.

Hesap Makinesi Faydaları Nelerdir?

Hesap makinesinin insanlığa sağladığı en büyük faydalar, işlerin kısa sürede tamamlanabilmesini sağlaması ve işlemlerin doğruluğuna dair güvence sağlamasıdır.

Hesap Makinesini İcat Eden Kişi Kimdir?

Wilhelm Schickard, 1623 yılında Almanya’daki Heidelberg Üniversitesinde ilk mekanik hesap makinesini geliştiren kişi olmuştur.



Bir yanıt yazın